Tijd voor ontspanning… of toch niet?

Herken je dat? Na een drukke tijd, eindelijk tijd voor ontspanning. Je mag van jezelf even niksen en luieren…. En dan zit je eenmaal met dat lekkere boek of je ligt op een zonnebedje aan het strand, verwacht je lekker te kunnen ontspannen, voel je in plaats van ontspanning onrust! Veel gedachten in je hoofd en je lichaam dat nog lijkt te willen bewegen….verwarring… Ik heb vakantie, ik mag ontspannen en ik voel het niet…..

Toen ik eenmaal snapte hoe ontspanning echt werkte in mijn lichaam en hoe ons lichaam tijd en aandacht nodig heeft om te kunnen ontladen, kon ik me er makkelijker aan overgeven, ontspande ik me sneller en ervaarde ik weer rust en ruimte in mijn hoofd.

Jij bent vast ook vertrouwd met een volle agenda in jouw dagelijks leven: werken, het gezinsleven, huishouden, sporten, uitjes met vrienden of familie, social media bijhouden, kortom het leven wat we tegenwoordig bijna allemaal standaard hebben, een vol en druk leven. Het lijkt wel alsof we verleerd zijn om te luieren en niks te doen.

Dit heeft invloed op ons zenuwstelsel, ons lichaam en hoe we ons voelen. Aan de hand van de afbeelding vertel ik je hoe dit werkt.


De berg op en af
Als je lekker in je vel zit en je je veilig en relaxt voelt zit je onderaan in de tekening in het gebied van zijn en ik ben: ZEN en ik wil. Eerlijk is eerlijk, in ZEN zitten de meeste mensen niet, zeker niet in deze tijd, maar het is een mooi streven. 

In het stuk ik wil… ervaar je flexibiliteit, veerkracht, creativiteit en plezier: Er is veel mogelijk! De dingen die langskomen kun je aan en je gaat als eb en vloed open neer. Hoe groter deze window of tolerance is hoe meer je kunt hebben.

Door structurele stress of stressvolle gebeurtenissen kan je zenuwstelsel meer op scherp komen te staan.

Als het teveel wordt kom in je in het gebied van onrust: ik wil wel maar… Hier komen er aannames, overtuigingen, beren op de weg waarna je over kunt gaan naar ik moet: Ik moet de was doen, Ik moet naar mijn ouder(s). Je vraagt je al niet eens meer af of je dat ook wil. In deze fase ervaar je vaak al meer spanning en/of verkramping, krijg je mogelijk meer signalen in je lijf, ben je meer vermoeid, sneller geïrriteerd of verdrietig.

Bijsturen
Als je leert herkennen wanneer je in deze fase terechtkomt kun je ook weer bijsturen om terug te komen in het gebied van ontspanning.

Ik heb ervaren dat als ik op vakantie ben, vertraag en ‘dingen doe waar ik van ontspan en ‘probeer’ te ontspannen dat mijn lichaam eerst altijd tijd nodig heeft om echt tot rust te komen. Dus terwijl ik lekker een boek lees, kunnen mijn gedachten de eerste dagen nog alle kanten opschieten…. Dat wordt na een paar dagen minder tot het moment dat ik gewoon lekker relaxed ben… Mijn hoofd wordt rustiger en in ene merk ik dat er ook weer allerlei spontane ideeën en plannen omhoog komen.

Het is ook helpend om triggers uit de weg te gaan, die jou gaande houden…. Als ik thuis ben, heb ik nog wel eens de neiging om in de onrust toch een kast op te gaan ruimen of iets schoon te maken….

Dus nu weet je dat als je gaat ontspannen, de onrust een tijdelijk onderdeel is van de ontspanning…..Hoe maak je jezelf het dan zo comfortabel mogelijk in dat oncomfortabele stuk? Wat helpt jou om te ontspannen? Het is fijn om dat te ontdekken ermee te experimenteren, zodat je het kunt inzetten als je signalen van je lichaam krijgt. Misschien werkt voor jou yoga of meditatie, een massage of wandelen in de natuur of lekker langs het strand (mijn favoriete lijstje….).

Chaos
Wat gebeurt er als je nog hoger op de berg komt? Door nog meer of langer stress te ervaren kun je in het gebied CHAOS komen: Daar weet je niet meer wat je wilt, je overzicht is hier weg. Je ervaart gejaagdheid, onrust, en allerlei overlevingsmechanismes worden meer of minder actief:

  • Vechten (fight): snel boos, geïrriteerd zijn.
  • Vluchten (flight): in bijvoorbeeld eten, hard werken, telefoon/tv, sport, shoppen, drugs of alcohol.
  • Bevriezen (freeze): afwezigheid, vergeetachtig, vlak, sombere, depressieve gevoelens.
  • Pleasen (Fawn): je voegen naar wat een ander nodig heeft, zonder daarbij nog te kunnen of willen kijken of voelen wat je eigen behoefte is.

Je herkent zich waarschijnlijk overal wel in, maar vaak heb je 1 of 2 dingen die er bovenuit steken.

Afdalen
Om van bovenop of halverwege de berg weer naar beneden te komen heeft je lijf tijd nodig om uit te tollen en kun je, afhankelijk van waar je zit op de berg, ook weer de onrust (in je lijf en gedachten) tegenkomen. Maar je kunt ook onzekerheid, ongemak of soms angst, paniek of oude pijn ervaren die er nog zit.

Hier ligt de kans om gedachten en gevoelens aan te kijken die jou weghouden bij jezelf. Je kunt bij mij terecht als je graag wilt onderzoeken waar jij op de berg zit, wat jouw triggers zijn en hoe jij weer kunt afdalen naar het gebied waarin je je weer lekker vrij en krachtig kunt voelen. Zo’n tocht hoeft niet alleen maar zwaar en naar te zijn. Laten we hem samen wandelen, zodat jij weer meer rust in jezelf kunt ervaren!