Systemisch Coachen

Dit jaar rond ik mijn opleiding Systeemdynamieken in families af. Ook wel bekend als familieopstellingen. Ik gebruik deze werkwijze al enige tijd in mijn coaching. Diverse cliënten hebben tijdens een sessie al de kracht kunnen ervaren van het werken met vloerankers of een tafelopstelling. Hieronder kun je lezen over een sessie die ik had met een client.

Niet zoveel uitgeven!

Ze had een issue met geld vertelde ze. Ze verdiende genoeg, maar kon het niet laten om op een terrasje bij een bestelling snel de optelsom te maken en dan te denken: ‘Zo, zo dat kost veel geld’. Ze leefde bewust, kocht tweedehandskleding en gooide het geld niet over de bank ondanks dat ervaarde ze een stemmetje op haar schouder dat haar op de vingers tikte als ze een uitgave deed of dit nou groot of klein was. Ze zou willen dat ze er meer ontspannen kon omgaan.

Ik vroeg haar hoe het vroeger thuis was: Zij vertelde dat haar ouders rond haar 13e noodgedwongen hun winkel hadden moeten sluiten omdat er verkeerde zakelijke afspraken waren gemaakt met een zakenpartner. Zij had samen met haar zusje meegeholpen om de laatste spullen op te ruimen en de avond van de sluiting hadden ze met z’n allen aan de eettafel het geld geteld van de opbrengst van de laatste verkopen. Ze had het als heel fijn ervaren dat zij en haar zus zo betrokken waren geweest bij het proces en dat ze haar ouders had  kunnen helpen in deze moeilijke tijd.

Ik vroeg haar om 2 playmobilpoppetjes neer te zetten, eentje voor haarzelf en eentje voor de stem op haar schouder. Ze deed dit en onmiddellijk gaf ze aan dat het een jonge stem was als van een klein meisje die continue opmerkingen maakte over geld: ‘Niet zoveel uitgeven, pas op! Het is niet nodig, doe zuinig!’

De volgende stap was dat ik haar vroeg om haar vader en moeder op te stellen.

Ik heb geen slechte herinnering aan deze tijd


Ze nam de tijd om de opstelling op tafel waar te nemen en na enige tijd stelde ik de ZHZKZ vraag: ‘Zou Het Zo Kunnen Zijn dat deze stem niet bij jou hoort?’ Ik keek naar haar terwijl ik de vraag stelde om haar reactie te kunnen waarnemen. Ze keek op en ik zag en voelde dat het kwartje viel. Ik zie nu dat deze stem bij mijn ouders hoort zei ze toen, mijn ouders hadden flinke geldzorgen. Ik heb hier nooit aan gedacht omdat het ook een tijd was waarin we heel hecht met elkaar waren en het fijn voelde dat mijn ouders zo open waren en ons overal bij betrokken. Ik heb gewoon geen slechte herinnering aan deze tijd. Maar nu ik dit zie voel ik dat de stem en de zorgen bij hun horen.

Het inzicht ontstond door te kijken en te voelen. Zo kon ze herkennen en erkennen dat zij de financiële zorgen van haar ouders in de vorm van een waarschuwende stem had gedragen voor haar ouders. Zij droeg deze zorg met heel veel liefde. Want dat is wat kinderen loyaal en onbewust voor hun ouders doen.

Door de zorg bij haar ouders te laten kon zij zich op een andere manier verbinden met haar ouders en ontstond er ruimte om in vrijheid andere keuzes te gaan maken.

Systemisch Werken
Bij een opstelling maak je gebruik van representanten. Dit zijn mensen die leden van het systeem vertegenwoordigen. Maar je kunt net zo goed een opstelling doen met papiertjes, stenen, schelpen, playmobil of theekopjes.

Systemisch coachen en (familie)opstellingen behoren tot de methode van Systemisch Werken. Deze werkwijze is een fijne aanvulling in de coaching om ruimte voor beweging te maken en richt zich op hoe jij functioneert binnen een systeem (familie of werk) en welke patronen daarin een verandering in het nu in de weg kunnen staan. Zo ontdek je door uit te zoomen naar een systeem (en misschien wel meer dan dat) dat je vraagstuk er vanuit een ander gezichtspunt anders uit kan zien of niet meer speelt. Opstellingen geven geen oplossing maar een inzicht dat beweging kan brengen in vastzittende patronen.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met me op.